top of page

Klas in beweging!

​

Onvoldoende beweging

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat kinderen te weinig bewegen (Groot, 2011). Dit komt mede doordat het kind te weinig bewegingsmogelijkheden krijgt. Er is vaak te weinig ruimte en tijd om het kind voldoende te laten bewegen. Dit gaat ten koste van enkele sociale, fysieke en psychische vaardigheden die kinderen moeten ontwikkelen (Gregoor, 2013).

 

Fysieke ontwikkeling

Beweging heeft een gunstig effect op het ontwikkelen van zowel de grove als de fijne motoriek. Veel bewegen is dé manier om de motoriek verder te ontwikkelen (Dejonckheere, 2010). 

We zien dat enkele fysieke problemen gevolgen kunnen zijn van te weinig bewegen. Het is dus noodzakelijk dat we opzoek gaan naar manieren hoe we de kinderen kunnen aanzetten tot bewegen (Marleen Finoulst, 2014). 

​

Cognitieve ontwikkeling

We moeten niet enkel bewegen voor ons lichaam, maar ook voor onze geest! In het brein zien we enkele effecten van beweging. De prefrontale cortex in de hersenen staat in voor het denken en de motivatie om iets te doen. Als je beweegt, wordt deze cortex geactiveerd. Bewegen is dus ook gunstig voor de denkontwikkeling (Scott, 2015). In de klas kunnen heel wat initiatieven genomen worden. Zo kan je gebruikmaken van bewegingstussendoortjes om de leerlingen even op te peppen. Deze hebben echter weinig effect op de leerwinst (Mieke De Leenheer, 2004).

​

Sociale ontwikkeling

Wanneer kinderen met elkaar spelen, leren ze enkele belangrijke sociale vaardigheden. Ze leren naar elkaar te luisteren en leren geven en nemen (CM, 2016). 

​

Psychische ontwikkeling

Jammer genoeg merken we dat kinderen in de klas zich vaak niet goed in hun vel voelen. Het welbevinden van de kinderen kan door beweging gestimuleerd worden. Wanneer het welbevinden van de kinderen goed zit, zal de betrokkenheid ook verhogen waardoor de kinderen optimaler kunnen leren (SVS, Stichting Vlaamse Schoolsport, 2010). 
 

Bewegingsgezinde basisschool 

Aangezien kinderen veel van hun tijd doorbrengen op school, kan ook de school instaan voor enkele oplossingen. Een bewegingsgezinde bassischool optimaliseert niet enkel de bewegingslessen, maar zet zich ook in voor een uitdagende speelplaats en tal val sportactiviteiten tijdens en na de schooluren (dpb Brugge, 2011-2012) (SVS, 2016).

​

Een mogelijke oplossing voor het tijdsgebrek en om een optimale leerwinst te creëren in de klas, is bewegingsintegratie. De leerkracht kan beweging integreren in verschillende inhoudelijke vakken. Zo kunnen vuistregels aangeleerd worden via een dans, enkele moeilijke sommen geautomatiseerd worden via een beweeglijk spel enzovoort. Op die manier zijn de leerlingen in beweging, worden zoals eerder aangegeven de hersenen geactiveerd en zullen ze de leerstof langer vasthouden (Jaegher., 2010). Er kan ook gebruik gemaakt worden van yoga om de kinderen even tot rust te brengen na een drukke speeltijd. Gedurende een yogamoment wordt er ook bewust gewerkt aan een betere concentratie (Kommer, 2003). 

bottom of page