top of page

TAAL

​

De activiteiten zijn gebaseerd op de voornaamste taalmoeilijkheden van de kinderen uit het eerste leerjaar. Uiteraard kunnen de activiteiten worden aangepast voor een andere leeftijd. We hopen dat u ook hieruit inspiratie kan halen. 



Zowel met de moeilijke letters, woorden als andere leerstof die geautomatiseerd moet worden, werd aan de slag gegaan. Denk maar aan de vaak voorkomende moeilijkheden tussen ‘v en f’, ‘g en h’ en ‘d/p/b’. Beweging integreren in taal was ons doel!

 

Bij de vaak voorkomende moeilijkheden wordt met een versje, dansje of liedje gewerkt om de leerstof voldoende te automatiseren. Deze activiteiten kunnen wekelijks worden gegeven aangezien kinderen houden van bewegen en het niet erg vinden om wekelijks dezelfde activiteiten te doen. Bovendien duren de activiteiten helemaal niet lang. Dit kan gaan van 10 minuten tot maximum 25 minuten. Het bewegen tijdens de taalactiviteiten kan handig zijn voor taalzwakke leerlingen. Door eens een andere werkvorm te kiezen, worden hopelijk ook deze leerlingen aangesproken. Je kan ook de activiteiten gebruiken tijdens het zorgmoment.  

 

Samenwerking tussen de leerlingen is bij sommige oefeningen van belang. Eén van de activiteiten is een hoekenwerk waarbij ze in groepen van vier leerlingen samen alle opdrachten tot een goed einde moeten brengen. Hoekenwerk op zich is vaak al beweeglijk aangezien ze moeten doorschuiven, maar nu wordt ook bij de hoeken zelf gewerkt aan taal aan de hand van beweging.

 

Naast de moeilijke leerstof willen we ook aandacht schenken aan het lezen. Lezen is iets dat veel aan bod komt in de eerste graad. Kinderen lezen uiteraard terwijl ze stilzitten, daar kunnen we niet van onderuit. Als leerkracht kan je wel de kinderen tussen een blokje lezen, laten bewegen. Laat de kinderen even dansen en daarna naast een nieuwe leespartner zitten. Door het bewegen wordt de concentratie terug omhoog getrokken wat vaak verloren gaat terwijl ze moeten luisteren naar hun leespartner.

 

Er wordt tijdens taal gewerkt aan het cognitief vlak, sociaal vlak, fysiek vlak en psychisch vlak. Op psychisch vlak denken we vooral aan het welbevinden. Door beweging activeren we onze hersenen en gaan we ons ook beter in ons vel voelen. Er is bovendien minder kans op angst. Vele kinderen hebben angst om te lezen.  

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

bottom of page